ЛИНКОВИ  

subotica
Град Суботица


 

Direkcija
Дирекција за изградњу
Града Суботице


 

Cistoca i zelenilo
Чистоћа и зеленило - СуботицаVodovod
Водовод и Канализација


 

 

   

Objavljeno: 25. februar 2016.


Ljudi koji brinu o ispravnosti naših dimnjaka na raspolaganju su građanima za iznos koji plaćaju na zajedničkom računu i nisu potrebni nikakvi drugi dodatni troškovi. Javno komunalno preduzeće vodi računa o 28.000 ložišta na čvrsto gorivo i 9000 na gas. U toku je drugi krug obilaska domaćinstava ove zime.

JKP Dimnicar

Verovali ili ne, ali dnevna norma svakog dimničara zaposlenog u Javnom komunalnom preduzeću je da očisti 25 dimnjaka dnevno!  Onima koji su to radili kada je u pitanju njihov sopstveni odžak sigurno je mnogo lakše da procene koliki je to i kakav posao, pogotovo kada na biciklu ili peške, sa četkom na leđima i ostalim priručnim alatom treba u toku radnog vremena stići na više adresa.

„Da se sami vlasnici prihvate tog posla, ne bismo nikako preporučili, jer naši dimničari su stručni i kvalifikovani za njega, ali može se samo zamisliti kada treba obaviti čišćenje 25 dimnjaka u jednom danu. Ali, stiže se i građani treba nas da pozovu, jer su tu uslugu već svakako platili sa onih 135 dinara mesečno, koliko iznosi stavka za „Dimničar“ na računu objedinjene naplate za komunalne usluge. Svaki naš radnik ima svoj reon i svoju ulicu gde ga građani poznaju, a može samo da se desi, usled bolovanja ili iz nekog drugog razloga, da pošaljemo zamenu.  U svakom slučaju, naši odžačari imaju identifikacionu karticu na svojoj prepoznatljivoj uniformi i na odelu im piše „JKP „Dimničar Subotica“, tako da ne može biti zabune“, kaže Predrag Mastilović, direktor Javnog komunalnog preduzeća „Dimničar“ iz Subotice.

Da li je to jedini način da se prepoznaju lažni dimničari, koji se povremeno pojavljuju, a obilazili su domaćinstva i prošle jeseni na početku sezone loženja?

„Najvažnije je to da naši radnici ne barataju novcem, znači ne naplaćuju ništa na licu mesta, niti traže novac za svoje usluge jer, kao što sam rekao, one su već plaćene kroz mesečnu obavezu.  Dakle, ako se neko predstavi kao dimničar i traži da se plati, u pitanju je prevarant i treba odmah o tome obavestiti naše preduzeće“, kaže Mastilović.

Ono što je takođe važno jeste da je preduzeće otvorilo besplatnu korisničku liniju putem koje građani mogu da zakažu čišćenje dimnjaka i to na broj 0800- 024-022, radnim danima i u radno vreme. Takođe postoji i dežurni mobilni telefon 062- 7933-83, ukoliko se pojavi problem van radnog vremena i u večernjim satima, kada se građani mogu posavetovati sa stručnom osobom, a u slučaju hitnosti on će i izaći na teren.

Zima bez požara

Za „Dimničar“ prolazi još jedna mirna zima, bilo je nekoliko manjih problema kada se intervenisalo, ali i takvih slučajeva je manje nego ranijih godina. Opasnosti, međutim, vrebaju tamo gde im se najmanje nadamo, a naročito onda kada se misli da je sve u redu i da nije potrebno pustiti dimničara u kuću, da je ne bi „zaprljao“.

„Uvek apelujemo na građane da otvore vrata našim dimničarima i da im omoguće da prekontrolišu i očiste dimnjake. Pogotovo preti opasnost od toga da se dimnjak zapali, kada se u njemu nakupe katran i nečistoća i onda se brzo razvijaju veoma visoke temperature i vatra se lako prenese na grede i krovnu konstrukciju.  Ovo je razlog čak 30 odsto svih požara u grejnoj sezoni.  Naši radnici će stručno zapaliti dimnjak, kontrolisati sagorevanje u njemu i ostati prisutni do kraja, sve dok potpuno ne izgori, tako da je kontrolisano spaljivanje dimnjaka u interesu bezbednosti vlasnika kuća“, kaže Predrag Mastilović.

„Dimničar“ svoju delatnost obavlja i u prigradskim naseljima, gde se izlazi prilikom redovna tri obilaska u sezoni, ali i na poziv, ukoliko se građani jave svojoj mesnoj zajednici, koja zahtev pribeleži, a zatim kada se prikupi više zainteresovanih, obaveštava preduzeće, koje stanovnicima određuje dan kada će se odžačari pojaviti u selu i posetiti domaćinstva.

„Ovakav način rada sa mesnim zajednicama imamo uhodan već godinama i kada se prikupe pozivi šaljemo vozilo da se odradi čišćenje.  Mogu i građani pojedinačno da nas pozovu, mi ih stavljamo u evidenciju pa kada budemo u mogućnosti ili negde usput obavljamo neko posao onda svratimo do njih i očistimo im dimnjak“, kaže direktor Predrag Mastilović.

Šta dimničar treba da ima kod sebe da bi obavio svoj posao, da li u alat spadaju i lestve zbog kojih se nekada građani ljute i zameraju im kada ih traže od njih?

„Naravno da je teško nositi lestve jer radnici idu na teren biciklom ili peške, ali ako su potrebne, ako je u pitanju neka veća tehnička intervencija, onda je tu vozilo koje dolazi sa svom opremom.  Dimničari na terenu nose samo četku i priručni alat koji ide uz to“, kaže Mastilović.

Stabilno poslovanje i naplata

Ono što je važno za „Dimničar“ jeste da osim dimovoda na čvrsto gorivo brine i o gasnim dimnjacima, kojih je u Subotici oko devet hiljada.

„Imamo aparat za kontrolu ispravnosti gasnih dimnjaka i u dimovodnom kanalu merimo efikasnost sagorevanja, a ukoliko dobijeni parametri odstupaju od propisanih, o tome obaveštavamo „Suboticagas“ i onda njihova stručna služba ili sam serviser izlaze i ustanovljavaju u čemu je problem. Kod gasnih dimnjaka, to uglavnom može biti začepljenje a kada nema odvoda, ugljen monoksid se vraća u prostoriju i nastaje opasnost od gušenja.  I kod gasnih korisnika idu redovne kontrole, a dolazimo i na poziv, imamo specijalnu ekipu koja je kvalifikovana za rukovanje sa gasnim uređajima“, kaže Predrag Mastilović.

Upravo ova oblast pruža mogućnost „Dimničaru“ da posluje na tržišnim osnovama, o čemu se brine formirana komercijalna služba, a sarađuje se i sa drugim opštinama, na primer Bačkom Topolom, gde se u saradnji sa „Rot-gasom“ kontrolišu gasni uređaji za ceo grad. Kontrolu gasnih dimnjaka subotički odžačari rade i u Apatinu i Somboru, gde se obavljaju i čišćenja kotlova i druge usluge.

„Finansijska situacija se u poslednjih godinu dana kod nas dosta stabilizovala u odnosu na raniji period, pl,aćamo sve svoje obaveze, smanjujemo stare dugove i saradnja sa gradom je korektna, pogotovo sa „Čistoćom i zelenilom“ i „Vodovodom i kanalizacijom“ sa kojima smo u sistemu objedinjene naplate. Stepen naplate dostigao je oko 80 odsto prelaskom na slanje računa putem pošte i mogu da kažem da su građani dosta redovni u plaćanju.  Dužnicima šaljemo opomene, a za one kod kojih se dug nakupio pripremili smo tužbe. Takvih je malo i ne plaćaju duže vreme, jer lako je izračunati koliko ne treba plaćati da bi dug od 135 dinara mesečno narastao na nekoliko hiljada! Uveli smo elektronsku evidenciju korisnika, pa su moguće i greške, niko nije bez njih i ukoliko neko smatra da mu je pogrešno obračunato, najbolje je da dođe i da se to ovde utvrdi“, kaže Mastilović.

„Dimničar“ je od gradske uprave dobio dva polovna automobila „jugo“, sa kojima obilazi teren, a ove godine planira da kupi jedan pik-ap i uloži još neka manja sredstva u opremu za merenje i dijagnostiku. Za značajnija ulaganja u delatnosti, u kojoj i tehnologija stalno napreduje, za sada nema mogućnosti.

„Imamo 29 zaposlenih, od toga su 14 dimničari koji obavljaju posao na terenu. Ostalo su stručni ljudi, knjigovodstvo smo eliminisali, agencija nam radi knjigovodstvene usluge, takođe nemamo ni pravnika pa plaćamo pravne usluge po potrebi. U obavezi ćemo biti kao i sva javna preduzeća da smanjimo broj zaposlenih, ali da bi mogli da obavljamo svoju delatnost mi imamo potrebu da zaposlimo bar još dva dimničara i jednog servisera“, kaže direktor Javnog komunalnog preduzeća „Dimničar“, Predrag Mastilović.

Izvor: Subotičke novine (M.Radojčin)

 

   
   
© 2015. ЈКП "Димничар" - Суботица. Сва права задржана.