Linkovi  

subotica
Grad Subotica

Direkcija
Direkcija za izgradnju
Grada Subotice

Cistoca i zelenilo
─îisto─ça i zelenilo - Subotica

Vodovod
Vodovod i Kanalizacija

 

   

Objavljeno: 25. februar 2016.


Ljudi koji brinu o ispravnosti naših dimnjaka na raspolaganju su gra─Ĺanima za iznos koji pla─çaju na zajedni─Źkom ra─Źunu i nisu potrebni nikakvi drugi dodatni troškovi. Javno komunalno preduze─çe vodi ra─Źuna o 28.000 lo┼żišta na ─Źvrsto gorivo i 9000 na gas. U toku je drugi krug obilaska doma─çinstava ove zime.

JKP Dimnicar

Verovali ili ne, ali dnevna norma svakog dimni─Źara zaposlenog u Javnom komunalnom preduze─çu je da o─Źisti 25 dimnjaka dnevno!  Onima koji su to radili kada je u pitanju njihov sopstveni od┼żak sigurno je mnogo lakše da procene koliki je to i kakav posao, pogotovo kada na biciklu ili peške, sa ─Źetkom na le─Ĺima i ostalim priru─Źnim alatom treba u toku radnog vremena sti─çi na više adresa.

„Da se sami vlasnici prihvate tog posla, ne bismo nikako preporu─Źili, jer naši dimni─Źari su stru─Źni i kvalifikovani za njega, ali mo┼że se samo zamisliti kada treba obaviti ─Źiš─çenje 25 dimnjaka u jednom danu. Ali, sti┼że se i gra─Ĺani treba nas da pozovu, jer su tu uslugu ve─ç svakako platili sa onih 135 dinara mese─Źno, koliko iznosi stavka za „Dimni─Źar“ na ra─Źunu objedinjene naplate za komunalne usluge. Svaki naš radnik ima svoj reon i svoju ulicu gde ga gra─Ĺani poznaju, a mo┼że samo da se desi, usled bolovanja ili iz nekog drugog razloga, da pošaljemo zamenu.  U svakom slu─Źaju, naši od┼ża─Źari imaju identifikacionu karticu na svojoj prepoznatljivoj uniformi i na odelu im piše „JKP „Dimni─Źar Subotica“, tako da ne mo┼że biti zabune“, ka┼że Predrag Mastilovi─ç, direktor Javnog komunalnog preduze─ça „Dimni─Źar“ iz Subotice.

Da li je to jedini na─Źin da se prepoznaju la┼żni dimni─Źari, koji se povremeno pojavljuju, a obilazili su doma─çinstva i prošle jeseni na po─Źetku sezone lo┼żenja?

„Najva┼żnije je to da naši radnici ne barataju novcem, zna─Źi ne napla─çuju ništa na licu mesta, niti tra┼że novac za svoje usluge jer, kao što sam rekao, one su ve─ç pla─çene kroz mese─Źnu obavezu.  Dakle, ako se neko predstavi kao dimni─Źar i tra┼żi da se plati, u pitanju je prevarant i treba odmah o tome obavestiti naše preduze─çe“, ka┼że Mastilovi─ç.

Ono što je tako─Ĺe va┼żno jeste da je preduze─çe otvorilo besplatnu korisni─Źku liniju putem koje gra─Ĺani mogu da zaka┼żu ─Źiš─çenje dimnjaka i to na broj 0800- 024-022, radnim danima i u radno vreme. Tako─Ĺe postoji i de┼żurni mobilni telefon 062- 7933-83, ukoliko se pojavi problem van radnog vremena i u ve─Źernjim satima, kada se gra─Ĺani mogu posavetovati sa stru─Źnom osobom, a u slu─Źaju hitnosti on ─çe i iza─çi na teren.

Zima bez po┼żara

Za „Dimni─Źar“ prolazi još jedna mirna zima, bilo je nekoliko manjih problema kada se intervenisalo, ali i takvih slu─Źajeva je manje nego ranijih godina. Opasnosti, me─Ĺutim, vrebaju tamo gde im se najmanje nadamo, a naro─Źito onda kada se misli da je sve u redu i da nije potrebno pustiti dimni─Źara u ku─çu, da je ne bi „zaprljao“.

„Uvek apelujemo na gra─Ĺane da otvore vrata našim dimni─Źarima i da im omogu─çe da prekontrolišu i o─Źiste dimnjake. Pogotovo preti opasnost od toga da se dimnjak zapali, kada se u njemu nakupe katran i ne─Źisto─ça i onda se brzo razvijaju veoma visoke temperature i vatra se lako prenese na grede i krovnu konstrukciju.  Ovo je razlog ─Źak 30 odsto svih po┼żara u grejnoj sezoni.  Naši radnici ─çe stru─Źno zapaliti dimnjak, kontrolisati sagorevanje u njemu i ostati prisutni do kraja, sve dok potpuno ne izgori, tako da je kontrolisano spaljivanje dimnjaka u interesu bezbednosti vlasnika ku─ça“, ka┼że Predrag Mastilovi─ç.

„Dimni─Źar“ svoju delatnost obavlja i u prigradskim naseljima, gde se izlazi prilikom redovna tri obilaska u sezoni, ali i na poziv, ukoliko se gra─Ĺani jave svojoj mesnoj zajednici, koja zahtev pribele┼żi, a zatim kada se prikupi više zainteresovanih, obaveštava preduze─çe, koje stanovnicima odre─Ĺuje dan kada ─çe se od┼ża─Źari pojaviti u selu i posetiti doma─çinstva.

„Ovakav na─Źin rada sa mesnim zajednicama imamo uhodan ve─ç godinama i kada se prikupe pozivi šaljemo vozilo da se odradi ─Źiš─çenje.  Mogu i gra─Ĺani pojedina─Źno da nas pozovu, mi ih stavljamo u evidenciju pa kada budemo u mogu─çnosti ili negde usput obavljamo neko posao onda svratimo do njih i o─Źistimo im dimnjak“, ka┼że direktor Predrag Mastilovi─ç.

Šta dimni─Źar treba da ima kod sebe da bi obavio svoj posao, da li u alat spadaju i lestve zbog kojih se nekada gra─Ĺani ljute i zameraju im kada ih tra┼że od njih?

„Naravno da je teško nositi lestve jer radnici idu na teren biciklom ili peške, ali ako su potrebne, ako je u pitanju neka ve─ça tehni─Źka intervencija, onda je tu vozilo koje dolazi sa svom opremom.  Dimni─Źari na terenu nose samo ─Źetku i priru─Źni alat koji ide uz to“, ka┼że Mastilovi─ç.

Stabilno poslovanje i naplata

Ono što je va┼żno za „Dimni─Źar“ jeste da osim dimovoda na ─Źvrsto gorivo brine i o gasnim dimnjacima, kojih je u Subotici oko devet hiljada.

„Imamo aparat za kontrolu ispravnosti gasnih dimnjaka i u dimovodnom kanalu merimo efikasnost sagorevanja, a ukoliko dobijeni parametri odstupaju od propisanih, o tome obaveštavamo „Suboticagas“ i onda njihova stru─Źna slu┼żba ili sam serviser izlaze i ustanovljavaju u ─Źemu je problem. Kod gasnih dimnjaka, to uglavnom mo┼że biti za─Źepljenje a kada nema odvoda, ugljen monoksid se vra─ça u prostoriju i nastaje opasnost od gušenja.  I kod gasnih korisnika idu redovne kontrole, a dolazimo i na poziv, imamo specijalnu ekipu koja je kvalifikovana za rukovanje sa gasnim ure─Ĺajima“, ka┼że Predrag Mastilovi─ç.

Upravo ova oblast pru┼ża mogu─çnost „Dimni─Źaru“ da posluje na tr┼żišnim osnovama, o ─Źemu se brine formirana komercijalna slu┼żba, a sara─Ĺuje se i sa drugim opštinama, na primer Ba─Źkom Topolom, gde se u saradnji sa „Rot-gasom“ kontrolišu gasni ure─Ĺaji za ceo grad. Kontrolu gasnih dimnjaka suboti─Źki od┼ża─Źari rade i u Apatinu i Somboru, gde se obavljaju i ─Źiš─çenja kotlova i druge usluge.

„Finansijska situacija se u poslednjih godinu dana kod nas dosta stabilizovala u odnosu na raniji period, pl,a─çamo sve svoje obaveze, smanjujemo stare dugove i saradnja sa gradom je korektna, pogotovo sa „─îisto─çom i zelenilom“ i „Vodovodom i kanalizacijom“ sa kojima smo u sistemu objedinjene naplate. Stepen naplate dostigao je oko 80 odsto prelaskom na slanje ra─Źuna putem pošte i mogu da ka┼żem da su gra─Ĺani dosta redovni u pla─çanju.  Du┼żnicima šaljemo opomene, a za one kod kojih se dug nakupio pripremili smo tu┼żbe. Takvih je malo i ne pla─çaju du┼że vreme, jer lako je izra─Źunati koliko ne treba pla─çati da bi dug od 135 dinara mese─Źno narastao na nekoliko hiljada! Uveli smo elektronsku evidenciju korisnika, pa su mogu─çe i greške, niko nije bez njih i ukoliko neko smatra da mu je pogrešno obra─Źunato, najbolje je da do─Ĺe i da se to ovde utvrdi“, ka┼że Mastilovi─ç.

„Dimni─Źar“ je od gradske uprave dobio dva polovna automobila „jugo“, sa kojima obilazi teren, a ove godine planira da kupi jedan pik-ap i ulo┼żi još neka manja sredstva u opremu za merenje i dijagnostiku. Za zna─Źajnija ulaganja u delatnosti, u kojoj i tehnologija stalno napreduje, za sada nema mogu─çnosti.

„Imamo 29 zaposlenih, od toga su 14 dimni─Źari koji obavljaju posao na terenu. Ostalo su stru─Źni ljudi, knjigovodstvo smo eliminisali, agencija nam radi knjigovodstvene usluge, tako─Ĺe nemamo ni pravnika pa pla─çamo pravne usluge po potrebi. U obavezi ─çemo biti kao i sva javna preduze─ça da smanjimo broj zaposlenih, ali da bi mogli da obavljamo svoju delatnost mi imamo potrebu da zaposlimo bar još dva dimni─Źara i jednog servisera“, ka┼że direktor Javnog komunalnog preduze─ça „Dimni─Źar“, Predrag Mastilovi─ç.

Izvor: Suboti─Źke novine (M.Radoj─Źin)

 

   
© 2015 JKP "Dimni─Źar" - Subotica. Sva prava zadr┼żana.