Linkovi  

subotica
Grad Subotica

Direkcija
Direkcija za izgradnju
Grada Subotice

Cistoca i zelenilo
─îisto─ça i zelenilo - Subotica

Vodovod
Vodovod i Kanalizacija

 

   

Istorija dimni─Źarstva u Evropi

Dimnicar 150x150Kao stalno zanimanje, dimni─Źarstvo poti─Źe još iz srednjeg veka. Kolevka organizovanog dimni─Źarstva u Evropi bila je Austrija. Sredinom 15. veka uvedeni su redovni po┼żarni pregledi, ali ni te prve protivpo┼żarne preventivne mere nisu imale efekta. Ukazom cara Maksimilijana Prvog, na teritoriji tadašnjeg Austrijskog carstva 1455. godine, postavljen je i prvi stalni dimni─Źar. Ovaj ukaz bio je istovremeno i za─Źetak zakonskih odredaba u dimni─Źarskoj delatnosti. Dr┼żava je po─Źela da brine o protivpo┼żarnoj zaštiti stanovništva, a dimni─Źarstvo je bilo u funkciji borbe protiv stihije. U tom periodu zapo─Źela je masovnija gradnja ku─ça sa ozidanim dimovodima, pa je tako nastala i potreba za specijalizovanim zanimanjem dimni─Źarom. Prvi dimni─Źarski zanatski esnaf u Evropi je uspostavljen carskim ukazom 1664. godine, ─Źiji se posao sastojao iz ─Źiš─çenja dimnjaka i protivpo┼żarne zaštite. Prvi zakon u ovoj oblasti donet je 1859. godine, u Austrougarskoj po kojem su dimni─Źari stru─Źne zanatlije, a to zanatsko obele┼żje nose i danas.

Istorija dimni─Źarstva u Srbiji

Prvog stru─Źnog dimni─Źara, Beograd je dobio 1863. godine dolaskom Lamberta Kluza─Źeka iz ─îeške. U to doba kod nas nije postojao nijedan drugi majstor ovog zanata. 1886. godine, pojavljuje se još jedan dimni─Źar, Jovan ─Éor─Ĺevi─ç iz Beograda, za koga se vezuje prvi pokušaj koncesioniranja ove profesije. Za kratko vreme Beograd je imao ukupno deset dimnni─Źara, a u dokumentima iz 1891. ve─ç nailazimo i na dimni─Źarski esnaf. Osamdesetih godina 19. veka u Beogradu je osnovana i prva vatrogasna ─Źeta, tako da je uz preventivni rad dimni─Źara, gra─Ĺanima obezbe─Ĺenja i po┼żarna zaštita. U to vreme je Uprava beogradske varoši i zvani─Źno regulisala dimni─Źarsku profesiju u prestonici naredbom o ─Źiš─çenju dimnjaka, u sklopu mera protivpo┼żarne zaštite. U periodu do drugog svetskog rata i neposredno po njegovom završetku, u Srbiji, se ova vrsta usluga ure─Ĺivala brojnim aktima i zakonima koji su relativno uspešno ure─Ĺivali ovu, za društvo va┼żnu oblast.

Dimni─Źarstvo u Subotici

Prvo preduze─çe koje se bavi Dimni─Źarskim uslugama u Subotici osnovano je 1954. godine. Od svog nastanka, imalo je va┼żnu ulogu i ustanovljeno je najviše zbog ─Źestih po┼żara koji su se dešavali u dimnjacima, a goreli su i ─Źitavi delovi gradova.
U me─Ĺuvremenu, naravno, mnogo se toga promenilo. Danas, dimni─Źar nije samo kompetentan partner u zaštiti od po┼żara, ve─ç i neutralni i nezavisni konsultant u podru─Źju kontrole zaga─Ĺenja i uštede energije. Savremena dimni─Źarska slu┼żba nudi efikasan i ekonomi─Źan na─Źin za sprovo─Ĺenje zaštite od po┼żara i smanjenje emisije dimnih gasova, a sve u cilju ─Źistije ┼żivotne sredine.

U 21. veku pred dimni─Źarsku delatnost se postavljaju novi izazovi i nova podru─Źja rada i zaštite. Dobro organizovana i stru─Źna dimni─Źarska slu┼żba pru┼żanjem usluga kod svih vlasnika dimovodnih objekata i lo┼żišnih ure─Ĺaja kao i ventilacionih kanala i ure─Ĺaja doprinosi:

  • Smanjivanju broja po┼żara – kontrolom i redovnim odr┼żavanjem dimovodnih objekata, lo┼żišnih ure─Ĺaja i ventilacionih kanala i ure─Ĺaja se ─Źuvaju ┼żivoti i zdravlje ljudi i izbegavaju materijalne štete,
  • Smanjivanju zaga─Ĺenja ┼żivotne sredine – smanjenjem emisije štetnih produkata sagorevanja, redovnim odr┼żavanjem sistema i smanjenjem potrošnje goriva,
  • Uštedi u potrošnji goriva – redovnim ─Źiš─çenjem dimnjaka, lo┼żišnih ure─Ĺaja i optimizacijom termoenergetskih postrojenja,
  • Zdravijoj pripremi hrane – ─Źiš─çenjem i odr┼żavanjem ventilacija masnih isparenja,
  • ─îistijoj ┼żivotnoj sredini – upravljanjem otpadom smanjuje se zaga─Ĺivanje ┼żivotne sredine,
  • Manjem obolevanju gra─Ĺana – smanjivanjem zaga─Ĺivanja ┼żivotne sredine,
  • Smanjenju troškova u zdravstvu i ve─çoj radnoj efikasnosti  – kao posledica manjeg obolevanja gra─Ĺana.

   
© 2015 JKP "Dimni─Źar" - Subotica. Sva prava zadr┼żana.